Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
BD53 (Bazyliańska 6)
(1)
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Brahmer Mieczysław (1899-1984)
(1)
Hanulanka Danuta
(1)
Praz Mario (1896-1982)
(1)
Wölfflin Heinrich (1864-1945)
(1)
Żaboklicki Krzysztof (1934- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Architektura europejska
(1)
Barok
(1)
Historia sztuki
(1)
Renesans
(1)
Style i kierunki artystyczne
(1)
Sztuka europejska
(1)
Teoria sztuki
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
Gatunek
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
2 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Klasyka Światowej Humanistyki)
Tyt. oryg.: La carne, la morte e il diavolo nella letteratura romantica.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Klasyka Światowej Humanistyki)
Indeks.
Dostępna również jako ebook.
Znaczenie wydanej w roku 1915 książki Heinricha Wölfflina porównać można jedynie do przełomu rewolucji Kopernikańskiej. Wniosła ona bowiem do warsztatu historyka sztuki cały szereg nowych narzędzi badawczych, takich jak analiza strukturalna i opisowa koncepcja metody historycznej, oraz dokonała błyskotliwego podziału na styl klasycystyczny i barokowy na podstawie pojęć odnoszących się do cech formalnych. Jednocześnie Wölfflin wykazał, że to właśnie forma, a nie treść - jak powszechnie sądzono - opisuje świat, w którym powstaje dzieło sztuki. Współcześnie dzieło niemieckiego badacza stanowi lekcję, jak wnikliwie odczytywać malarstwo, rzeźbę i architekturę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 58120 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej